China verovert smartphone markt

Er zijn steeds meer smartphones van Chinese makelij in de schappen te vinden. Waar ligt dat aan? Waarom winnen deze merken ineens zo aan populariteit? Wij gingen op onderzoek uit.

Merken als Huawei en OneXplus doen de laatste tijd goede zaken. De Huawei P8 werd zelfs uitgeroepen tot smartphone van het jaar in 2015. De vormgeving van veel Chinese modellen lijkt veel op dat van Apple. Een zeer gewild merk onder smartphone minnend Nederland. Vanwege de goede prestaties die de iPhone levert, maar niet in de laatste plaats om het strakke design van de toestellen. Een groot nadeel van de iPhone is het pittige prijskaartje. Voor de iPhone 7 moet, zonder abonnement, toch al snel € 600 worden neergelegd. Het mooie design – wat grotendeels van Apple is afgekeken – en de hoge prijs van de iPhone, lijkt het succes van Chinese merken te verklaren. De smartphones van een Chinees merk zijn veelal de helft goedkoper en ze hebben vaak dezelfde, zo niet betere specificaties.

Laten we de Huawei P8 (smartphone van het jaar 2015) en de iPhone 6 eens naast elkaar leggen. Als eerste zijn de besturingssystemen waar de twee smartphones op werken verschillend. De Huawei P8 draait op Android en de iPhone 6 draait op het eigen besturingssysteem van Apple, IOS. Als er qua design een vergelijk wordt gemaakt is meteen al de eerste overeenkomst te zien. Beide smartphones zijn voorzien van een aluminium behuizing en zijn ze te verkrijgen in dezelfde kleuren. De iPhone is voor wat betreft vormgeving net wat ronder dan zijn collega van Huawei. Een nadeel van de iPhone 6 op dit gebied is echter de uitstekende camera. Iets wat de Huawei P8 niet heeft.

Als we vervolgens verder kijken naar het scherm is te zien dat de Huawei P8 beschikt over een 5,2 inch scherm tegenover een 4,7 inch scherm van de iPhone 6. Als we kijken naar de camera van de telefoons wint de Huawei het van de iPhone vanwege de betere resolutie. De interfaces lijken erg op elkaar. De interface van de iPhone 6 wint het volgens de kenners van de Huawei p8 omdat het net wat simpeler werkt.

Kortom: de toestellen ontlopen elkaar niet veel. Op onderdelen wint de een het nipt van de ander, maar er is weinig verschil te zien. Het enige waarmee de Huawei P8 met grote afstand wint van de iPhone 6 is het prijskaartje. Voor de smartphone van het jaar van Huawei betaal je gemiddeld € 200 minder dan voor de iPhone 6 van Apple.

Echter, er zijn ook nadelen aan een Chinees merk. Zo moet je vaak langer wachten op je bestelling, de GPS werkt soms minder goed en als de smartphone kapot gaat binnen de garantie moet die in de meeste gevallen teruggestuurd worden naar China, waardoor je de telefoon langere tijd kwijt bent. Een goed telefoonhoesje kan echter voorkomen dat je gebruik hoeft te maken van de garantie.

Als je op zoek bent naar een telefoon met goede specificaties voor een scherpe prijs, is een Chinees merk het overwegen waard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *